Параграф22 Daily

§22 Новини

Нарастват измамите със сайтове за онлайн продажби, алармират от ГДБОП

Методите на киберпрестъпниците се променят с всеки изминал ден - това установяват експертите от отдел "Киберпрестъпност" в Главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Според шефа на отдела Владимир Димитров, за последните месеци са се увеличили значително сигналите за измами сайтове за продажби. Схемата е следната: граждани, които по време на продажба на техни стоки в сайтове за безплатни обяви влизат в контакт с потенциални купувачи, биват извеждани в платформа за чат комуникация, където са подмамени да посетят сайт уж за бързо и сигурно разплащане на куриерска фирма.

След това се оказва, че по този начин потребителите са загубили парите си, тъй като след като са си въвели данните от банковата карта на този фишинг сайт, от сметките им са били източени средства. 

"Всички сме получавали фишинг имейли от типа "Лоши новини за вас, аз съм хакер, който хакна вашата компютърна система" и обикновено се изнудват за пари, които да бъдат заплатени чрез дигиталната криптовалута биткойн. Получавали сме подобни фишинг имейли. Това са опити на организирани престъпни групи", коментира Владимиров.

Антимафиотите са установили, че сигнали, при които онлайн банкирането или мобилните приложения са били използвани за компрометиране, обикновено се предхождат от заразяване на компютърната конфигурация на потребителя, който ги използва чрез зловреден код. Впоследствие с промяна на опциите за двустепенна верификация са нанасяни щети за българските интернет потребители. Онлайн банкирането и мобилните приложения са сигурни. Всички ги ползваме ежедневно, за да трансферираме милиони български лева.“

Голяма част от разследванията, които отделът води с международните си партньори, завършват със задържането на български и транснационални организирани престъпни групи. От началото на годината са проведени 8 специализирани полицейски операции, при които са задържани български граждани, които копират от интернет пространството материали с детска сексуална експлоатация.

“На пръв поглед интернет пространството за децата е чудесен начин за обучение, забавления, игри и комуникация. Но тук е ролята на семейството, на родители, приятели, роднини и учители, които да информират децата, че е необходимо да са внимателни, когато предоставят личните си данни на непознати. Не трябва да се доверяват на профили, които изглеждат като такива на връстници, и се опитват чрез психологически похвати да се сближат с децата и да ги приканят да изпращат свои голи снимки. Обикновено това се използва от ловуващите педофили. Те в един момент, когато детето откаже да изпълнява това, което му се нарежда, започват със заплахи, че ще разпространят снимките, които имат“, коментира Владимиров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във