Параграф22 Daily

§22 Новини

Наришкин пред BBC: Великобритания и САЩ може да стоят зад хакването на SolarWinds

Обединеното кралство и САЩ може да са замесени в хакването на софтуера на американската компания SolarWinds. Това заяви директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин в интервю, което BBC публикува днес. "В същото време разгледахме кой може да е авторът на всичко това. Използвайки тайни партньорства с водещи технологични компании и доставчици на интернет, разузнавателните агенции на САЩ и Великобритания, според вестник The Guardian, инжектират тайни уязвимости в търговски софтуер ", отбелязъл още Наришкин. "Не искам да твърдя, че тази хакерска атака е извършена от американски агенции или някоя от тях, но тактиката е подобна", добави той.

„Сюжетите, свързани с отравяне, кибератаки, взломове, намеса в изборите, които се приписват на Руската федерация са толкова абсурдни и понякога дори толкова мизерни, че е неудобно да се коментира в разговор между двама високообразовани хора. Те приличат на лош детектив", подчертал още директорът на СВР.

Отговаряйки на въпроса дали е правилно да се твърди, че само 10% от руските разузнавателни операции в Европа са известни на британските специални служби, Наришкин иронично отбелязал, че всяка държава се нуждае от силно разузнаване. "Великобритания, Русия, САЩ, Франция, Германия, Италия, Япония, Китай са много силни, суверенни, независими държави. Всяка наистина суверенна и силна държава трябва да има силна разузнавателна служба", казва директорът на СВР.

През април тази година Националният център за киберсигурност към правителствения комуникационен център на Обединеното кралство заяви, че руската служба за външно разузнаване вероятно стои зад хакерската атака върху софтуера на американската компания SolarWinds. Тогава ръководителят на британското външно министерство Доминик Рааб направи изявление, че действията на Русия са злонамерени, обещавайки, че той винаги ще се опитва публично да ги посочва.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че Москва не е замесена в хакерски атаки срещу американски правителствени агенции и компании. "Всякакви обвинения в участие на Русия са абсолютно неоснователни и по-вероятно са продължение на сляпата русофобия, към която се прибягва при всеки инцидент“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във