Параграф22 Daily

§22 Новини

Народът на протест срещу Иван Гешев - новата бухалка

Днес, точно в В 9 часа сутринта, пред Висшия съдебен съвет започна протест срещу единствената засега кандидатура за нов главен прокурор – на заместник главния прокурор Иван Гешев. Организаторите са от коалиция „Демократична България“, представители на която той обвърза индиректно с кибератаката срещу Приходната агенция в телевизионно интервю във вторник, съобщава БНР. 

„Да, България“ и „Демократи за силна България“ се обявяват срещу кандидатурата на Гешев, защото, според тях, тя е в разрез с обществения интерес и с очакванията за реформи в прокуратурата и за справедливост. Ето какво каза един от протестиращите: „Полезен ход е да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност. Това трябва да стане още днес на заседанието на ВСС, след което министър Кирилов да предложи няколко имена, които са съгласувани с гражданите. Не можем да предвидим дали ще се получи друга номинация, но сме сигурни, че правосъдният министър трябва да бъде изслушан от активна страна в тази посока. Още днес трябва да бъде оттеглен господин Гешев поради непригодност, това е човек, който нарушава всички висши стандарти на магистратите, който разсипа КТБ делото и прикрива Пеевски и работи за Пеевски – Борисов, но то е неговото назначение да бъдат прикрити престъпленията на премиера Борисов и Делян Пеевски“, добави демонстрантът.

Христо Иванов от "Да, Бъллгария" отбеляза: "Изборът на Иван Гешев за главен прокурор е насрочен за 24 октомври. От сега искам да обявя протест пред сградата на ВСС на 24 октомври, ако дотогава той не бъде отстранен. Искам да знаят, че няма да могат да се съберат и да го гласуват, без гражданите да им кажат какво мислят и да им кажат, че са мафия, и да поискат техните оставки".

В същото време има и контрапротест срещу „самопровъзгласилите се за „умни и красиви”, които обаче имат време за шумни акции в работен ден“, както се изрази участник в другия митинг.

Заместник главният прокурор Иван Гешев остава засега единствен кандидат за следващ обвинител номер едно. На третото поред заседание на Висшия съдебен съвет, на което можеха да се правят номинации, стана ясно, че нова такава няма. Последната възможност за внасяне на кандидатури е следващият понеделник, 29 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във