Параграф22 Daily

§22 Новини

Народът протестира два пъти днес пред Столичната община срещу презастрояването

В протест пред сградата на столичната община жители на  кварталите "Овча купел", "Младост", "Обеля" и "Горубляне" недоволстват от застрояването на зелени площи. Собствениците на наследствени имоти от "Горубляне" искат Общината да направи справедливи обезщетения за тях. Жители на "Овча купел" и "Обеля" пък протестират срещу застрояването на зелените площи. "Погребахте София под бетон, няма да позволим да строите в дворовете ни", скандираха протестиращите.

Утре отново ще се съберат пред сградата на Народното събрание.

Днес имаше и друг протест.  Хора се събраха пред сградата на Столична община преди последната сесия на Столичния общински съвет, за да изрязат несъгласието си от провеждата строителна политика. Протестът се провежда при засилено полицейско присъствие. По думите на протестиращите се прокарват вредни за града решения, обслужващи максимално частни интереси.

Те настояват за запазване и разширяване на зелената система на града, нормално човешко застрояване, обслужване и инфраструктура. Всичко онова, за което да е ново, качествено планиране в интерес на хората, искат протестиращите.

Те издигнаха и плакати с надписи, сред които "Мораториум върху продажбата на общински имоти", "Стоп на бетона", "Конституцията и върховен закон и другите закони не могат да и противоречат", "Всяко физическо или юридическо лице има право да се ползва от своите притежания" и други.

Председателят на Националното сдружение защита на собствениците на имоти и Обществен комитет "Драгалевци" Йордан Младенов коментира, че протестиращите настояват да се зачита частната собственост и да не се пречи да се ползва частната собственост."Иначе в момента статуквото е такова, че частната собственост, специално тук представлява огромни интереси и определени средства, е направо узурпирана", подчерта той.

Протестиращите ще изпратят последната сесия на настоящите общински съветници преди да бъдат избрани нови на предстоящите местни избори с недоволство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във