Параграф22 Daily

§22 Новини

НАСА разследва вероятно първото криминално престъпление в Космоса

НАСА разследва обстоятелствата на предполагаемото първо компютърно престъпление, осъществено от Космоса. Това съобщава вестник The New York Times. Според изданието, стаава въпрос за деяние, свързано с процедурите за развод на две жени - офицера от разузнаването на американските военновъздушни сили Съмър Уордън и астронавта Ан MакКлейн. Уордън твърди, че MакКлейн, докато е била на Международната космическа станция в продължение на шест месеца, е използвала бордовия компютър, за да получи неправомерен достъп до банковата сметка на съпруга си, използвайки личните си данни за вход в системата.

Уордън е изпратила молбата си до Федералната комисия по търговия на САЩ (FTC), както и до НАСА, след като отобслужващата я банка й било потвърдено, че в нейната сметка е било влизано от компютър на МКС. В същото време, според вестника, самата Макклейн не е съгласна с обвиненията, настоявайки, че тя е влязла в сметката на съпруга си само за да провери размера на паричните средства по семейния бюджет, и че съпругът й е дал устно разрешение за тази процедура, която преди това МакКлейън е изпълнявала няколкократкно. Според нейния адвокат астронавтът „категорично отрича, че е направил нещо нередно“ и „напълно съдейства“ за разследването. Изданието отбелязва, че ако вината на Маккейн бъде доказана, това ще бъде първото регистрирано престъпление, извършено от космоса.

McClain прекара на борда на МКС шест месеца - от декември 2018 г. до юни 2019 г., като направи две излизания в открития космос. На 29 март тя трябваше да участва в първия в историята космическа разходка на група астронавти, състояща се само от жени - заедно с американката Кристина Кук.

Facebook logo
Бъдете с нас и във