Параграф22 Daily

§22 Новини

Насрочиха двете дела срещу Цветанов за януари

Двете дела срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, които стигнаха до втората съдебна инстанция – Софийски апелативен съд (САС), са насрочени за януари, съобщиха от съда. Срещу Цветанов има общо три дела в съда и трите бяха спрени заради имунитета му като народен представител. След като този имунитет бе поискан от главния прокурор, а Цветанов доброволно си го даде, две от делата - тези, които стигнаха до САС, са вече насрочени.

Първото от тях е делото, по което прокуратурата направи Цветанов подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. По него Цветанов бе оправдан на първата инстанция. То е насрочено в САС на 26 януари. За 21 януари 2015 г. пък е насрочено заседанието в САС по делото, по което Цветан Цветанов чу от градския съд осъдителна присъда от 4 години затвор. Те му бяха отсъдени, след като съдът го призна за виновен в това, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия, е поставил собственоръчно резолюции "Не!!!" на шест искания за СРС-та. Към момента няма насрочване на делото срещу него, което се гледа в Софийски градски съд (СГС). По него той стана подсъдим след като на 3 февруари Софийска градска прокуратура внесе в СГС обвинителен акт срещу бившия министър и бивши директори на СДОТО - Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени в това, че за около три години, от февруари 2010 г. до април 2013 г., не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация.

Те не са създали регламент за използването на специализирана мобилна техника и не са осъществили контрол за правомерното прилагане на СРС-та. Цветанов пък трябва да отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление. Прокуратурата каза тогава и че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.  На 21 февруари съдът върна обвинителния акт на прокуратурата заради съществени процесуални нарушения и неясноти в обвиненията. Около две седмици по-късно прокуратурата го коригира и го внесе отново в съда.

Вчера стана ясно, че Цветан Цветанов ще бъде член именно на парламентарната комисия за контрол над службите и използването на специални разузнавателни средства. Тази новина предизвика редица саркастични коментари. Сред тях и този на адвокат Михаил Екимджиев, който я определи като нелеп политически виц. Той коментира, че това е все едно американците навремето да изберат Ал Капоне за шеф на данъчните служби.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във