Параграф22 Weekly

§22 Новини

НАТО и ЕС да запазят твърдия си ангажимент към сигурността на Балканите

Процесите на европейска и евроатлантическа интеграция оказват стабилизиращ ефект и представляват важен стимул за осъществяване на необходимите реформи в страните от нашия регион. За нас е важно НАТО и ЕС да запазят твърдия си ангажимент към стабилността и сигурността на региона, както и към европейската и евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" директорът на дирекция "Отбранителна политика в Министерство на отбраната" полк. Радостин Илиев.


"В тази посока разбирането ни е, че въпросът трябва да намери своето място в дневния ред на срещата на най-високо равнище на НАТО през 2014 г. Използваме и потенциала на различните регионални инициативи и механизми за укрепване на доверието в региона и задълбочаване на регионалното сътрудничеството" , обясни полк. Илиев.


По думите му, в тази връзка се работи активно за интензифициране на регионалните инициативи с цел постигане на нужния прогрес по въпросите на сигурността в ЮИЕ. Приоритет е процесът на Срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) като основен формат за взаимодействие на страните от региона в областта на отбраната. В рамките на тази инициатива, седем от нейните страни-членки, между които е и България, са подписали Споразумението за многонационалните мирни сили в Югоизточна Европа (ММСЮИЕ) с конкретното си измерение - Многонационалната бригада "Югоизточна Европа"(SEEBRIG), чийто щаб в момента е разположен в Лариса, Гърция, посочи той.


Полк. Илиев допълни, че в двустранен план военното министерство отдава голямо значение на постигнатото интензивно двустранно сътрудничество в областта на отбраната с всяка една страна от региона и се надява и занапред да продължи задълбочаването на приятелския диалог и ползотворните добросъседски контакти с министерствата на отбраната и Въоръжените сили на нашите съседни страни. Имаме ясно дефинирани области и конкретни форми на сътрудничество от взаимен интерес с всяка една страна от региона. Водещ е нашият подход на прагматизъм, насочен към конкретни резултати, които допринасят за повишаване на оперативните способности и подпомагат реформите в системата на отбраната. В това отношение България, като страна-членка на НАТО и ЕС, има солиден опит в областта на трансформацията на Въоръжените сили, което ни дава възможност да обменяме експертиза за отбранителните реформи и процеса на изграждане на способности, каза още полк. Радостин Илиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във