Параграф22 Daily

§22 Новини

Назначават нова експертиза на оръжието, с което е убит Мастара

Ще бъде назначена нова експертиза на оръжието, с което се твърди, че е убит бургаският бизнесмен Димитър Стаматов – Мастара през 2002 година. Това стана ясно, по време  на днешното заседание по делото срещу Пламен Дишков и Тодор Неделчев, сочи БНР.

От балистичната експертиза на вещите лица,  не стана ясно дали пушката може да произведе изстрел на разстояние повече от 80 метра, защото полигонът, на който е извършен експериментът е бил с дължина едва 18-20  метра, т.е. с четири пъти по-малко разстояние. Според защитата на частните обвинители по делото и на обвиняемите, тази експертиза е непълна, липсва дори съпоставка дали с това оръжие е извършено убийството, дали има съвпадение на фабричния номер, и дали това е  пушката, като тази в снимковия доказателствен материал по делото. Оказа се, че не са изследвани и патроните, които се твърди, че са намерени след убийството на Мастара в дома на Неделчев. Причината е, че последната експертиза не е имала такъв предмет на изследване. Така ще има нова, която според вещите лица Анатолий Ангелов  и Петко Попов тя трябва да бъде изготвена в Бургас, защото отново ще се забави във времето, съответно бави и съдебния процес. 

Според Ангелов: „Експертизата като време ни отне няколко дни. Имали сме конкретно поставени задачи, а тези, които днес ни поставиха в съдебната зала не са ни били заложени като предмет на изследване. Затова и нямаме конкретни отговори“, посочи още Ангелов.

Така на практика експертизата е била по-скоро с цел да се разбере дали оръжието е годно да произведе изстрел. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във