Параграф22 Daily

§22 Новини

Назначените от Фандъкова шефове на "Топлофикация София", само с една далавера, са ощетили всеки клиент с 5 лв., сочи АОБР

Асоциацията на организациите на българските работодатели - АОБР, внесе сигнал до главния прокурор за далавера чрез двустранно договаряне през Българска независима енергийна борса. На 16 юли 2020 г., чрез анонимно двустранно договаряне и за секунди се е сключила сделка за 110 450 МВтч на цена 78,10 лв./МВтч и срок на доставка октомври, ноември и декември 2020 г. Според информация на АОБР именно "Топлофикация София" е продавач на занижена цена на споменатата електроенергия.

Експертната оценка е за директно причинени щети за 2, 2млн.лв., което означава, че ръководството на общинското дружество, поради корумпираност или некадърност, е ощетило всеки свой абонат с по 5 лева! Ощетена е и Столична община като собственик на дружеството - собственик, трайно проявяващ невежество и незаинтересованост какво става в "Топлофикация София".

Едновременно с това докато се е извършвала тази далавера, общинското дружество "Топлофикация София" е обяснявало как ще връща пари на столичните абонати - нещо, за което дружеството няма никаква заслуга. Решението за по-ниските цени със задна дата се дължи на общата европейска воля за свободен пазар, добрата работа на "Булгаргаз", подкрепена от правителството и КЕВР.

Всъщност, вредата от подобни сделки е с последствия и за всеки краен потребител на електроенергия - битов и индустриален - на дружества като "Топлофикация София" се осигуряват преференциални цени, които в крайна сметка ние всички плащаме!

И така, докато едни работят, други просто крадат, заключават работодателите и настояват за санкциониране на подобно поведение, да не се допускат бъдещи такива "изгодни сделки" и да се упражнява обществен контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във