Параграф22 Daily

§22 Новини

Назначиха нови вещи лица по делото за жп-катастрофата в Хитрино

Делото за жп-катастрофата на гара Хитрино днес протече с назначаване на вещи лица, които да изготвят нови експертизи. То се проведе в Шуменския окръжен съд, където обвиняеми са машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, и двамата от Русе. Te управляваха дерайлиралата на 10 декември 2016 г. в района на гара "Хитрино" влакова композиция, превозваща пропилен и пропан-бутан.

Съдебното заседание днес започна с час и половина по-късно, заради аварирал автомобил с който подсъдимите пътували до Шумен.

В началото му съдът докладва постъпили материали, след предходното си заседание, свързани с назначаване на вещи лица, които да изготвят нови експертизи по делото и постъпили отговори от тях или институциите и организациите в които работят, както и жалби за назначаването им от страните в процеса. Експерт от Техническия университет във Варна ще трябва да изготвя съдебно пожаро-техническа експертиза, след като е проверен и, че няма конфликт на интереси. Такива нямат и още двама експерти, които също ще отговарят за нови експертизи за нуждите на делото, определи съдът на днешното си заседание.

"Чакаме три експертизи. Основният въпрос е дали събраните нови доказателства ще променят нещо по даденото заключение", каза пред журналисти след края на съдебното заседание Ивайло Йорданов - адвокат на един от обвиняемите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във