Параграф22 Daily

§22 Новини

NBC: Ченгето, убило Джордж Флойд, иска ново дело

Бившият американски полицай Дерек Шовин, който бе осъден от съдебно заседание за непредумишленото убийство на чернокожия Джордж Флойд през май миналата година, подаде жалба с искане за нов процес по неговото дело. Това съобщи във вторник телевизионната компания NBC.

Според нея защитникът на бившия полицай Ерик Нелсън твърди в жалбата, че клиентът му не е имал възможност да разчита на справедлив процес поради широката досъдебна публичност на делото. „По време на процеса журито беше подложено на сплашване, заплахи, натиск на расова основа и извърши нарушение, като не можеше да следва указанията при разглеждане на делото, което нарушава конституционното право на Шовен на справедлив и справедлив процес“, адвокатът каза., в жалбата се твърди, че разследването на случая, предшестващо процеса, е било предубедено.

Процесът по делото на Шовин в съда започна на 8 март. На 20 април съдебните заседатели го признаха за виновен по три точки, включително убийство от втора и трета степен. Според адвоката на бившия полицай присъдата "е против закона". Както отбелязва Fox News, въпреки че Шовин е изправен пред максимален срок от 40 години затвор, експертите смятат, че най-вероятно той ще бъде изпратен в затвора за срок от 12 до 30 години. Освен това, съгласно законодателството на щата Минесота, за неговото образцово поведение, да бъде освободен условно, след като е изтърпял две трети от присъдата си.

След смъртта на Флойд в САЩ се проведоха масови протести, придружени от бунтове. За да възстанови спокойствието, Националната гвардия се присъедини към местните правоохранителни органи. В около 40 града, включително Вашингтон и Ню Йорк, бяха наложени вечерен час.

Facebook logo
Бъдете с нас и във