Параграф22 Daily

§22 Новини

Не може бюджетът на СОБТ да е от порядъка на 3 млн. лева, а на НСО 10 пъти повече

Не може бюджетът на Специализирания отряд за борба с тероризма, СОБТ, да е от порядъка на 3 млн. лева, а бюджетът на НСО - 10 пъти повече, каза в интервю за Агенция „Фокус” Бойко Ноев, министър на отбраната в правителството на СДС, в служебното правителство на Ренета Инджова, заместник-министър на отбраната в правителството на Любен Беров и бивш посланик в НАТО, Белгия и Люксембург.

На въпрос относно това дали днешното НСО досега е функционирало незаконно, Ноев отговори: „Да кажем, че съществува в правен вакуум. Поддържането в това му състояние е несправедливо за повечето служители там, защото ежедневно са подлагани на рискови ситуации, без да са законово защитени. Но затова отговорността не е у служителите, а у политиците, за които досега е било по-удобно да има именно такава неконтролируема специална служба, за “специални”, така да се каже, задачи”. Той посочи, че отново, принципният въпрос не е дали да се узаконява тази отживелица от миналото, а как да се подхожда към онези държавни структури, които трябва да пазят от терористични актове не само политиците, а цялото общество.

„Проблемът далеч надхвърля НСО. Аз не виждам нито една добра причина антитерористичните дейности като цяло да продължат да съществуват в днешния си вид”, коментира още Ноев. „Бюджетът на Специализирания отряд за борба с тероризма, СОБТ, острието на антитерористичните сили на държавата, по някои оценки е от порядъка на 3 млн. лева или малко повече. Бюджетът на НСО- над 10 пъти отгоре. Като персонал, с около 1200 души НСО отново превъзхожда СОБТ около 10 пъти, както се твърди. Тоест, за охраната и обгрижването на шепа хора от властта се изразходва 10 пъти по-голям ресурс, отколкото за общите нужди на държавата и обществото. Е, как да наречем това. Това не бива повече да продължава”, обясни Бойко Ноев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във