Параграф22 Daily

§22 Новини

Не може бизнесмени да ползват патрулките за "drink and drive"

"Мерките, които ще се взимат срещу мутрите и техните ескорти, е дежавю за мен. Първият списък с висящи дела, свързан с подобни прояви, бе направен 1995 г., когато министър на вътрешните работи беше Любомир Начев. Този списък в годините се мултиплицира и се предава по наследство, както и срещите главен прокурор - главен секретар”, обясни в „Здравей, България” журналистът Миролюба Бенатова.

"Всъщност мутрите винаги са били видимата част на организираната престъпност, но не и най-сериозната. Те обират луфта и социалното напрежение, но не са тези, от които нещо зависи”, допълни тя. "МВР и прокуратурата са отстъпили от нормалните си функции. Не може патрулките да бъдат използвани за ескорт. Те са се превърнали в "drink and drive".

Познавам богати бизнесмени, които ползват патрулките наистина за това и то срещу 50 лева", коментира още Миролюба Бенатова."Преди имаше групировки, които вече не съществуват, които наистина разпределяха определен ресурс и имаха влияние. Те обаче бяха разбити. В момента групировките са други и парите не са от наркотрафик, а от обществени поръчки", каза журналистът.

По думите ѝ разликата между това, което се случи на Околовръстното, и това, което се случва в училищата, когато влиза родител и удря ученик или учител, не е никаква. Просто едните са свързани с едни хора, а другите – с никого.

"Този агресивен начин на поведение се налага в цялото общество и няма кой да го спре", на мнение е Любен Дилов-син. "Това поведение се мултиплицира навсякъде. Смятам, че и политическият елит е виновен за него, защото го допуска и толерира. Има политици с по седем дела за хулиганство”, коментира още Дилов-син.

Според него изпълнителната власт трябва първо да ревизира собственото си поведение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във