Параграф22 Daily

§22 Новини

Не съм получавал пари в брой от КТБ, не се припознавам в думите на Цацаров, твърди Иван Костов

Да се отвори незабавно КТБ, както иска Бойко Борисов, означава да се случи катастрофа. Това искане е политическо, лидерът на ГЕРБ просто казва това, което искат хората. Това каза в студиото на "Лице в лице" по bTV Иван Костов. Той оцени високо размяната на писма между ЕПИК и БНБ с цел търсене на изход от ситуацията и път към оздравяване на трезора.


Костов отрече да се припознава в думите на Сотир Цацаров, че "някои хора са получавали пари от шефовете на КТБ и сега са яростни нападатели на прокуратурата и нейните действия. За мен авторитетът на Прокуратурата в България е нулев", допълни бившият премиер и посочи като причина отношението на институцията към неговата съпруга.


Според него цената на ликвидацията на банковата група КТБ ще бъде много висока и ще бъде платена от обществото и данъкоплатците. Бившият премиер смята, че трябва да се търси вариант за оздравяване на трезора, така ще се избегне срив в цялата банкова система, така и сметката ще бъде значително по-малка. Костов посочи и цифри - 5.6 милиарда лв. загуба при фалит и 2.6 милиарда лв. при оздравяване на банката.


Иван Костов смята, че фалит на банката ще генерира банкова криза, тъй като хората, уплашени от несигурността, ще си изтеглят парите от системата и ще повлекат към фалит и други трезори.


Хората, които са причинили тази криза в КТБ, не могат повече да бъдат банкери и да боравят с парите на вложителите, те трябва да бъдат отстранени незабавно, допълни доцент д-р Костов. Според него, това ще има ефект и върху останалите хора в банковата сфера, да не се повтарят грешките на екипа на Цветан Василев.


Той защити ръководството на БНБ и призова политиците да не атакуват хората на Иван Искров, докато се водят преговори за оздравяване на закъсалата банка. Костов посочи, че има разрешение от Брюксел да се окаже държавна подкрепа от 1.3 милиарда лева при проблеми с ликвидността на определена банка и това може да се използва и за КТБ.


Бившият премиер отказа отново да назове хората, които са организирали кризата с банката, но посочи, че те са на висши постове и са се възползвали от властта си за свои користни цели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във