Параграф22 Daily

§22 Новини

Не трябва да се променя Конституцията, само за да се смени съставът на ВСС

Същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този Висш съдебен съвет. Това каза пред журналисти Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия на ВСС преди днешното заседание. Той каза още, че от ВСС още през ноември и декември миналата година са организирали голям форум, чиято цел е била да събере мнението на магистратите за нужните реформи, съобщи БНР.

Председателят на Етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров разкритикува намеренията на управляващите да реформират съдебната система чрез промяна в мандата и структурата на съдебния кадрови орган. Тодоров се обяви за такива изменения в процесуалните закони, които да направят правосъдието по-бързо, по-справедливо и по-предвидимо.

Идеята мандатът на членовете на Висшия съдебен съвет да се намален от пет на три години беше коментирана за първи път и от председателя на Върховния административен съд. Георги Колев смята, че това ще постави в зависимост съдебните кадровици от изпълнителната и от законодателната власт: 

Ясен Тодоров и Георги Колев за предложенията за промени в Конституцията, свързани с мандата и структурата на Висшия съдебен съвет: От една страна, разбира се, изложените мотиви за това, че налице е известна деквалификация от страна на членовете на Висшия съдебен съвет. Факт е. От друга страна, е много трудно един колективен орган да успее за три години да има ефективна работа, коментира Тодоров.

Това е мандат. Той има край. Никой не е дошъл, за да стои тук вечно. Ако законодателят прецени, че така е по-добре за държавата, да го направи. Аз не съм убеден, че това е по-добре. Намаляването на мандата от пет на три години ще постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт кадровия орган на Съвета. Дали ще тръгнат 2017-а или 2015-а, същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този ВСС. А според вас нормално ли е да се променя Конституцията, за да смени персоналният състав на един съвет? Според мен - не, заяви Колев

Facebook logo
Бъдете с нас и във