Параграф22 Daily

§22 Новини

Недекларирана валута за близо 1,5 млн. лева откриха на Лесово

Рекордна сума недекларирана валута с левова равностойност 1 458 904 лева откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово в товарен автомобил, управляван от български гражданин. Това е най-голямото задържане на недекларирани парични средства от митническите служители на МП Лесово за период от повече от 10 години насам.

На 02.11.2021 г. около 00.10 часа камион с полска регистрация пристига на МП Лесово на трасе „Изходящи товарни автомобили“ за Турция. Превозното средство е пътувало без товар по маршрут от Полша за Турция. В зоната за митнически контрол шофьорът, български гражданин, е заявил, че няма нищо за деклариране. По метода „анализ на риска“ товарният автомобил е селектиран за щателна митническа проверка. Митническите служители откриват при проверката недекларирани 530 000 евро и 250 000 щатски долара в раница, поставена между личен багаж на шофьора на горното легло в кабината.

Валутата е с обща левова равностойност 1 458 904 лв.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от Териториална дирекция Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

Недекларираните парични средства са иззети. Шофьорът - български гражданин с инициали М. И., е задържан. Той е привлечен към наказателна отговорност по чл. 251, ал. 1 от НК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във