Параграф22 Daily

§22 Новини

Недопустимо е адвокат да бъде глобяван от съдията, пред когото пледира

"Недопустимо е съдията, пред който адвокатът представлява клиента си и неговата кауза, да глобява защитника! Тази възможност в България трябва да бъде премахната и проблемът трябва да бъде поставен на вниманието на парламента". Това заяви възмутен президентът на Международния адвокатски съюз Мигел Лоинас,цитиран  от "Правен свят", който участва в конференция "Правото на защита на защитата и ролята на адвоката", организирана от Софийската адвокатска колегия. Това е първото посещение на президента на най-старата адвокатска организация у нас.

Практиката съдията да глобява адвоката, наравно с останалите страни в процеса, с мотив, че е нарушил реда в съдебната зала, беше определена от Лоинас като погазване на правото на справедлив процес. "Нека санкцията да я налага друг съдия, върховният съд или Висшият адвокатски съвет, но само не и съдията, пред когото защитаваш клиента си. При тази ситуация как адвокатите да не се боят да повишат глас в съдебната зала, да изразят мнението си? Как въобще да имат кураж да се явяват в съда", каза президентът на Международния адвокатски съюз.

Лоинас говори пред българските юристи за това какво представлява "правото на защита на защитата". "Тя е трудна за обяснение на широката публика и затова, когато се опитвам да я разясня, винаги задавам въпроса: "А кой защитава защитниците?" и след това настъпва една неудобна тишина.

Жак Боису от Парижката адвокатска колегия разказа пред софийските защитници, че проблемът с нарушаването на правото на защита на защитата засяга и най-старите демокрации. "В Брюксел и Хага двама колеги бяха арестувани насред улицата по нареждане на Международния наказателен съд  и бяха хвърлени в затвора без никакво средство за защита. Но подобни неща не се случват само когато става дума за изключителни юрисдикции като съда в Хага. Има една латентна заплаха, има един съюз между съдиите и журналистите. Пресата вече не информира, а обвинява, вече се води един публичен процес, при който дребни неща като презумпцията за невиновност нямат никакво значение", заяви той.

Френският юрист Боису посочи, че отношението на обществеността към клиента се пренася и към адвоката му. Той разказа как мобилният телефон и лаптопът на адвоката на бивш френски президент са били иззети по заповед на съда", каза Боису и заяви, че адвокатите не могат да стоят безучастни при подобни посегателства.

"Ние сме солидарни с вас в битката ви срещу глобите, които ви налагат съдиите, пред които пледирате. Това е нещо непоносимо", заяви френският адвокат. "Няма кой да спасява давещия се, проблемът си е негов", заяви адвокат Стоян Желев и призна, че никой не е реагирал срещу разпоредбите в Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, които позволяват на съда да глобява адвокатите. "Преди, ако някой повишеше тон в съдебната зала, се даваше почивка, за да се успокоят страстите, сега ни глобяват", каза той.

Нашата професия е регламентирана в конституцията и законите, но едно е юридическият статус, друго фактическият, житейският, заяви председателят на Софийската адвокатска колегия Петър Китанов. И посочи един от проблемите: "Държавата се опитва да национализира професията ни чрез института на правната помощ. Назначават се служебни защитници на хора, които имат достатъчно средства и имущество и би трябвало да наемат адвокат на свободно договаряне. Всичко това пряко се отразява на пазара на адвокатския труд и се прави, защото заради мониторинга от ЕС съдиите бързат да си решават делата", каза Китанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във