Параграф22 Daily

§22 Новини

НЕК не e прекратявала договора по проекта ”Белене”

Зад последните събития около проекта АЕЦ Белене стоят политически, икономически и частни интереси. От НЕК не са обявили писмено прекратяване на договорите, по които фирмата ми има задължения към новата ядрена централа, съобщи шефът на Риск Инженеринг Богомил Манчев по телефона пред Нова телевизия, тъй като в момента е по дела в Истанбул.


Очаква се след неговото завръщане през седмицата той да бъде разпитан от прокуратурата. Манчев не изключи и да бъде арестуван. Бизнесменът коментира акцията на ДАНС от петък, при която бяха обискирани 17 обекта на фирмите му, а вчера стана ясно, че за 24 часа са били задържани изпълнителният директор на Уорли Парсънс и двама бивши шефове на НЕК.


Причината за това са изплащаните близо 950 000 евро на месец за строителен надзор на Уорли Парсънс и на българския подизпълнител Риск Инженеринг от страна на държавната компания НЕК.


Манчев заяви още, че никой не е спрял процеса на строителство на Белене с никакъв официален документ, правителството не е предприело съответните действия по търговския договор. Само това може да промени действията на страните по един търговски договор, категоричен бе шефът на Риск Инженеринг .


По думите му продължават да се водят преговори консултанта да продължи работата си по проекта, а това обяснява и плащанията. Пуска се умишлено сглобена и подхвърлена информация, за да бъде настроено общественото мнение срещу подизпълнители по проекта. А нормална работа, която е платена с последните фактури от държавата означава техническа консултация и контрол върху обекта, както и строителен надзор, каза още Манчев.


Не съм от никакъв кръг - нито от този на Първанов, нито от този на Станишев или на Борисов, твърди шефът на Риск инженеринг .


В същото време според политиците Мария Капон и Иван Иванов от ДСБ, които бяха в студиото на Нова телевизия е необяснимо съдържанието на фактурите за 18 милиона, които са за нормален труд и нормален разход, при условие, че има решение на парламента за прекратяване на проекта за изграждането на централата.


Според Иванов това е нарушение на конституцията, тъй като всички физически лица, частни и държавни фирми трябва да изпълняват решенията на Народното събрание.


Има съмнения за злоупотреби и това е основната причина за арестите, заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, цитиран от БТА. Според него няма да има чадър над никого.


Тези злоупотреби веднъж завинаги трябва да бъдат изкоренени и ако искаме българската енергетиката да се развива в полза на българите, това е пътят, допълни той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във