Параграф22 Daily

§22 Новини

Некадърност и безхаберие: МВР и НАП не знаят колко от корона-глобите са събрани

Нито Министерството на вътрешните работи, нито Националната агенция за приходите могат да отговорят каква е събираемостта на глоби по Закона за здравето, наложени за нарушаване на противоепидемичните мерки. След запитване на "Сега" по Закона за достъп до обществена информация от вътрешното ведомство съобщиха, че към 30 юли са съставени 22 462 акта, като от тях 17 201 са за неносене на предпазна маска.

Първоначално санкцията за нарушаване на мерките срещу коронавирус, като забраната за посещаване на паркове и градини, можеше да достигне 5000 лв. Заради общественото недоволство след поправки в закона глобата стана между 300 и 1000 лв. От МВР обаче не успяха да отговорят какъв процент от наложените актове е събран с аргумента, че тази информация не е налична, не се обработва и съхранява от министерството.

Поради това "Сега" изпрати искане по ЗДОИ и до НАП. Оказа се, че и приходната агенция не разполага с данни за събраните глоби от нарушения на противоепидемичните мерки. "За целите на производството по принудително изпълнение, осъществявано от публичните изпълнители в НАП, не е налице необходимост при въвеждане от страна на взискателите на иформация за изпълнителното основание и респ. публичното задължение, което подлежи на събиране в посочената услуга, да се предоставят данни и за нарушена норма и закон. Поради тази причина НАП не разполага с исканата информация, което е пречка за генериране на справка за погасените вземания по посочените критерии", се казва в дословно в отговора на агенцията.

От НАП обаче прехвърлят топката към вътрешното министерство с уточнението, че "компетентните териториални дирекции на НАП ежемесечно предоставят на МВР обобщени справки с данни за всички събрани суми в отчетния период по предадени за събиране изпълнителни основания, вкл. и за наказателни постановления по Закона за здравето".

Facebook logo
Бъдете с нас и във