Параграф22 Weekly

§22 Новини

"Нелегални банкери" от Москва са препрали над 100 млрд. рубли

Служители на руското МВР и на Федералната служба за сигурност(ФСБ) са прекратили в Москва незаконната дейност на организирана престъпна група, чиито участници са се занимавали с нелегални финансови операции, съобщава официалният сайт на руското вътрешно министерство. Извършени са били и много арести.


От 2008 г. насам членовете на престъпната група, без да притежават необходимите лицензни и други разрешителни документи, са се занимавали с осъществяването на парични разплащания, както и на парични преводи по поръчка на различни физически и юридически лица. Освен това те са извършвали и превръщането на парични средства по сметка в налични пари срещу комисионно възнаграждение.


В тяхно разпореждане е имало около стотина подконтролни "фирми-однодневки", разположени в най-различни региони на Русия, на чиито текущи банкови сметки са били превеждани огромни суми пари в полза на "различни клиенти" с еднакво обяснение - заплащане на неосъществени доставки на стоки и услуги.


Общо към сенчестия сектор на руската икономика са били прехвърлени за малко повече от 5 години над 100 млрд. рубли.


Против мошениците е повдигнато обвинение по руския Наказателен кодекс за "осъществяване на незаконна банкова дейност, съпроводена с извличане на нелегален доход в особено големи размери".

Facebook logo
Бъдете с нас и във