Параграф22 Daily

§22 Новини

Нели Куцкова: Има желание, но липсват резултати - така може да се обобщи евродокладът

"Не виждам нищо ново от предишните доклади. Има опит, има желание, но липсват резултати". Така пред БНР съдия Нели Куцкова обобщи доклада на ЕК за България в новия хоризонтален механизъм за върховенството на закона. По думите ѝ критиките към българската съдебна система в доклада са абсолютно основателни, но добави, че поради липса на воля за провеждане на истинска реформа, страдат хора, които съвестно си вършат работата.

Според нея има две похвали за съдебната система - едната е, че ВКС приключва делата в срокове, които са много по-добри от другите държави членки, а другата е, че работата на административните съдилища се е подобрила по отношение на спазването на сроковете. "В отделите, които касаят парламента, са направени констатации, че регулаторната рамка в държавата е нестабилна, че законодателството много често се променя и не е предвидимо, че има случаи, в които с преходни и и заключителни разпоредби в един закон се променя друг закон, че между първо и второ четене закон се променят, без това да е било обсъждано със съответните заинтересовани страни", обясни тя.

В предаването "12+3" съдия Куцкова подчерта, че в доклада на ЕК е записано, че неспособността на правителството да се справи с корупцията е довела до протестите в страната. Тя беше категорична, че не става дума за доноси от НПО и отделни хора от България, както евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев ги нарече, и посочи, че в края на доклада (на 24 и 25 страница) е записано представители на ЕК с кого са се срещали.

Съдия Нели Куцкова сподели, че изпитва неприятно усещане от това, че страната ни продължава да бъде под наблюдение от европейските институции, но уточни: "Ако механизмът бъде прекратен и не се осъществява наблюдение над България, хептен зле ще станем, както и без това сме тръгнали по пътя на Унгария и Полша, но още не сме ги стигнали".

Тя изрази надежда, че някакъв механизъм от типа "Бръкни му в джоба, за да си свърши работата" би проработил, въпреки, че звучи тъжно да се надяваме на такъв контрол от Брюксел.

Facebook logo
Бъдете с нас и във