Параграф22 Daily

§22 Новини

Нели Куцкова: Много ме боли, съдиите излязохме виновни за хоса в държавата

Много ме боли от цялостната несправедливост по отношение на съдиите, излязохме виновници за цялата неразбория в държавата.Това каза съдия Нели Куцкова пред членовете на Висшия съдебен съвет /ВСС/, мотивирайки кандидатурата си за председател на Софийския апелативен съд /САС/, съобщава БТА.

Главното, което ме убеди да се кандидатирам, е това, че е нужна малко нормалност, а и че съдиите не заслужават това отношение,добави Куцкова. Наблюдава се струя свеж въздух в СГС, колегите се успокояват, каза тя, и това по думите й е станало със съдействието на председателя на ВКС Лозан Панов и на ВСС.

"Най-натоварени в САС в момента са търговските съдии, посочи Куцкова. Те е на мнение, че трябва да се направи проверка как са разпределяни делата им, защото това ставало неравномерно. Според нея проблемът трябвало да се реши с участието на съдиите.

"Не виждам какво бих загубила, ако се изрепча на някого, който напада съда", отговори Куцкова, попитана дали би продължила да защитава колегите си. "Не бих искала част от сегашните заместници да останат, защото им нямам доверие. Бих искала да чуя и колегите си в съда", посочи още Куцкова.

Съдиите трябва да са активни в изразяването на становища, заяви именитият магистрат и цитира изказване на нейна колежка, която и споделила мнението си, след като била на заседание на правната комисия в парламента: "Като гледам кой ни приема законите, пак добри закони имаме".

"Не бива да делим хората на членове на ССБ и на нечленове,както и на квазиреформатори, заяви на дискусията председателят на ВКС Лозан Панов. Хората трябва да са способни да носят отговорност, допълни той, и така подкрепи кандидатурата на Куцкова. Време е да сложим край на тези битки в системата, за да спрат да се подават негативни сигнали към обществото", допълни той.

Съветът обаче не одобри кандидатката за поста.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във