Параграф22 Daily

§22 Новини

Немски съдилища отказват екстрадиция заради условията в българските затвори

Лошите условия в затвора във Варна са станали причина съдилища в Германия да откажат екстрадиция на трима българи, съобщиха от прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров е информирал правосъдния министър Христо Иванов, че Окръжният съд в Олденбург и Върховният областен съд на Бремен са отказали екстрадиция на трима българи и по случаите са образувани казуси в Евроджъст. Съдебните решения, с които съдилищата отказват да изпълнят Европейска заповед за арест, са окончателни и не подлежат на обжалване и протест.

Мотивите за отказите са недобрите условия в затвора във Варна, като съдебните власти са се позовали на Доклада на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото и унизително отнасяне от 2012 г, както и на Резолюцията на Европейския парламент от 2011 г за условията за задържане в Европейския съюз.

Цацаров е писал до Иванов, защото местата за лишаване от свобода са под юрисдикцията на Министерство на правосъдието. Според главния прокурор става дума за сериозен проблем, който би могъл да се превърне в тенденция, ако своевременно не бъдат взети мерки за решаването му.

В писмото на Цацаров се акцентира върху необходимостта от транспониране на Рамково Решение 2008/909/ПВР от 27.11.2008 г. за принципа на взаимно признаване на съдебни решения по наказателни дела, с които се налагат наказания "лишаване от свобода" за целите на тяхното изпълнение в ЕС. Въпросът многократно е дискутиран на форуми на Евроджъст и на заседания на Консултативния съвет на главните прокурори, посочват от държавното обвинение.

В съобщението се припомня, че в българското законодателство (Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест – ЗЕЕЗА) са транспонирани разпоредбите на Рамковото решение на Съвета на ЕС от 13.06.2002 г. по отношение на процедурите по предаване на лица между държавите-членки на ЕС. Основното в него е опростяване на процедурите, по които лица, укриващи се от правосъдието, максимално бързо да бъдат екстрадирани в страната, в която срещу тях се води наказателно производство. Уредбата на ЕЗА е гаранция за ефективно сътрудничество между държавите-членки на ЕС при спазване на правата на търсените лица, припомнят от прокуратурата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във