Параграф22 Daily

§22 Новини

Неравенство и наследство

Не всички имат късмета, шанса или щастливия пръст на съдбата да се родят в среда, която напълно да съответства на техните потребности и да им дава висок старт за развитие. Културните наследства са предопределени, но не по-малко предопределени са и т.нар. "имуществени наследства".

В повечето случаи наследството се свързва с един немного щастлив момент от живота и сякаш се избягват разговорите на тази тема. “Законът за наследството“ е едно безкрайно интересно четиво. При запознаването с историята на законите за наследството можем да проследим една интересна крива в опита понякога да бъдат задълбочени, а понякога преодолени т.нар. "неравенства в резултат на капитала и на имуществото", сочи БНР.

Най-първите правила, свързани с наследството, съвсем не са давали равен старт дори и на децата в едно семейство. Наследяването се е водело по първородството. Известни са много вълшебни приказки, в които най-малкият брат се оказва най-умен, кадърен, талантлив, добър и какво ли още не. Но всъщност наследствения дял, който достига до него, е незначителен, но въпреки това той у3спява да се справи с него.

Правилото на първородството често е лишавало голяма част от децата от шанс за по-добър старт в живота. Разпределянето на средствата, зестрата и рентата се е водело по доста строги правила, но те не са справедливи. С напредването на правната мисъл в областта на наследствата законите са придобили един по-различен облик, който именно е имал за цел да преодолее създаването на тези неравенства.

Към днешна дата законите за наследството предвиждат възможност всеки член от семейството да получи равен полагащ се дял, така че той да бъде поставен на равен старт с всички останали. Дори, когато наследодателят би искал да ощети някой от своите наследници по различни причини, най-често, свързани с негови субективни преживявания, всеки от наследниците вече има право на т.нар. "запазена част". Става дума за най-близкия кръг наследници. Това е опит чрез една законодателна практика в сферата на наследствата колкото е възможно да бъде изравнена тази крива на неравенствата. Разбира се, когато става дума за тези имуществени наследства, трябва да се отчита, че тяхното значение е в преразпределението на капитала, на доходите, на печалбата и въобще на стимула и възможността за един по-добър живот за следващото поколение.

Много са примерите, които са свързани в XVIII и XIX век, които показват, че в онези, далечни от днешна дата времена, пред повечето хора не е стоял въпросът – наследство или трудови доходи. Очевидно е било, че с трудови доходи никой не може да насмогне до такава степен, че да изравни възможностите си с тези, които биха получили възможности и доходи от наследство. В този случай приходите от наследство са били многократно по-големи от онова, което всеки е можел да изработи чрез собствен труд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във