Параграф22 Daily

§22 Новини

Нередности за 230 млн. в енергетиката дадени на прокуратурата

В прокуратурата е внесен сигнал за нередности в българската енергетика на стойност 230 млн. лева, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.


Сигналът е за неправилно планиране и изразходване на средства в частта от дейността на НЕК и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) без отчитане на задълженията по дългосрочните договори за разполагаемост за студен резерв с ТЕЦ AES-Гълъбово и ТЕЦ Контур Глобал Марица изток 3.


Неправилното планиране е било известно още през 2012 г. Тогава е установено, че разполагаемостта за студен резерв и услуги на двете централи е отчетена от ДКЕВР при формирането на регулираната цена за достъп на ЕСО, пише в съобщението на МИЕ.


С писмо от август 2012 г. МИЕ е уведомило тогавашните изпълнителни директори на ЕСО и НЕК. Три месеца по-късно (през ноември 2012 г.) в официална кореспонденция до НЕК и ЕСО ДКЕВР също констатира, че не би следвало да има финансови и правни пречки за уреждане взаимоотношенията при заплащането на разполагаемост за студен резерв по дългосрочните договори.


Въпреки това ЕСО не е заплатило дължимите разходи по горепосочените договори за разполагаемост за студен резерв на НЕК, като средствата са били насочени към други дружества, се казва още в съобщението.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във