Параграф22 Daily

§22 Новини

Невиждана за тази година буря заля София, има големи щети

S 250 6c34447c 6466 4e20 9deb 7a969eba1cd4

Стотици сигнали за щети, причинени от силната буря снощи в София, бяха подадени в пожарната. Наводнени бяха улици, булеварди, подлези и метростанции. „Наводнени са редица участъци и обекти в София“, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. „Всички екипи на Аварийната дирекция, на пожарната, на Инспектората са на терен. Продължават да обработват. Имаме няколко станции на метрото, на които по стълбите се е стекла вода“, увери кметицата.

„Екипите отводняват предимно частни обекти, мазета, обществени сгради. Има и паднал гръм в търговски обект в квартал „Гоце Делчев“. Основно пораженията са в „Манастирски ливади“, „Гоце Делчев“, „Витоша“ и „Люлин“, добави кметът на София Йорданка Фандъкова, която даде подробности за нанесените от пороя щетите в града.

Перловската река излезе от коритото си в района на Военната академия и наводни булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“, заради което временно беше спряно движението. Малко по-късно реката се върна в коритото си. Полицейски екипи извадиха жена, блокирана на първия етаж в къщата си на ул. "Алеко Константинов", близо до театър "Зад канала“. Линейка я е откарала за преглед в болница.

Преля и Владайската река в района на „Орландовци“ и квартал „Бенковски“. В резултат на бурята на столичния булевард „България“ част от покрива на хипермаркет се срути. Няма данни за пострадали хора. Наводнени бяха и подлезът на НДК, и метростанцията в района. Затворен за движение беше целият тунел в района на НДК. Затруднено беше движението по булевард „България“, както и по булевард „Цар Борис Трети“ и булевард „Никола Петков“ в посока Княжево. Десетки коли закъсаха под моста на булевард „България“ и Околовръстното шосе.

Наводнено беше и Околовръстното шосе на кръговото за Драгалевци. Над 20 автомобила закъсаха във водата близо до Южния парк в София. Под вода беше и подлезът на Орлов мост, съобщиха още от пожарната.

Кръстовището на булевардите „Овча купел" и улица „Любляна“ също беше наводнено. Десетки автомобили бяха блокирани в района, като водата стигаше до прозорците на колите и хората не можеха да излязат. В подлезите на булевард „България“ в резултат на силния дъжд се струпаха хора. В магазин за хранителни стоки на булевард „България“ и булевард „Тодор Каблешков“ мъж е паднал в асансьорна шахта. Той е изваден и не е пострадал сериозно.

Заради дъжда, освен подлеза на НДК при Моста на влюбените, наводнени бяха и Транспортният подлез на булевард "Цар Борис Трети“, и този при гара „Подуене“ към булевард „Ботевградско шосе“. Без ток снощи за различни периоди от време останаха квартали в район „Витоша“, както и части от „Хаджи Димитър“, „Хладилника“, „Света Тройца“, „Западен парк“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Редута“, „Симеоново“, „Банишора“ и „Павлово“. Eкипи на пожарната и общината продължават да работят на терен. А след разсъмване започва оглед за паднали клони и дървета в парковете и градските градини.

Facebook logo
Бъдете с нас и във