Параграф22 Daily

§22 Новини

Незаконните гонки да бъдат регламентирани на обособени пространства като стари летища

Незаконните състезания могат да бъдат регламентирани на обособени пространства като стари летища. Това каза пред Радио „Фокус“ експертът по пътна безопасност и бивш директор на КАТ Алекси Стратиев. Според него криминализирането на гонките и превишената скорост са крайно решение. „Проблемът не е в размера на санкциите, а в тяхното налагане и реалното изтърпяване на наказанията”, категоричен е Стратиев.

„При нерегламентираните състезания трябва да се поясни, че тогава, когато те се случват на пътната мрежа, тоест там където се движат и други хора, това е изключително опасно явление и именно към това трябва да се насочат мерките на държавата за прекратяване. Тогава, когато едно нерегламентирано състезание се извършва извън пътната мрежа, на някоя площадка, летище или там, където няма такова движение, то не е незаконно, но трябва да има регламент“, поясни експертът по пътна безопасност.

Алекси Стратиев каза още, че въвеждането на понятие „нов водач“ е полезно по отношение на по-малко контролни точки. Според него в обучението за шофьорите има пропуски и е необходимо завишаване на контрола по отношение на шофьорските курсове. „Трябва да се даде достъп на обществото до дейността на инструктурите”, категоричен бе Алекси Стратиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във