Параграф22 Daily

§22 Новини

Независимостта на съдебната власт е накърнявана по всякакъв начин

Независимостта на съдебната власт през последните години е накърнявана по всякакъв начин, но тя винаги е била приоритет за мен. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора съдия Милена Колева, която преди дни беше преизбрана за втори 5-годишен мандат като административен ръководител на Районния съд в Стара Загора. Тя посочи опитите за намеса от страна на обществото в работата на магистратите, както и медийни атаки по отношение на висящи дела, като подчерта че подобно посегателство върху Районния съд не е имало през предишния й мандат.

В концепцията за стратегическо управление, представена пред Висшия съдебен съвет /ВСС/, Милена Колева предлага в годишните доклади на съда да бъде включен раздел за независимостта на съда, съдържащ анализ на всички случаи за опит за упражняване на влияние върху съда, направени отводи, сигнали и резултати от извършени регулярни или извънредни инспекции от Инспектора към ВСС.

В Районния съд вече функционира интегрирана система за гражданите, която дава възможност за електронен достъп до делата. А електронното правосъдие остава водещо в работата на институцията, подчерта Милена Колева. „Това е приоритет на Министерството на правосъдието и на правителството. Намирам го за изключително полезно за цялото общество, защото то ще улесни достъпа до правосъдие“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във