Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма данъчна база, която да изплати дълговете на Украйна

Украйна няма средства да изплати държавния си дълг и при определени обстоятелства Киев може завинаги да остане длъжник, счита почетният член на изследователската организация „Фонд за икономическо образование” Джефри Албърт Такърa, цитран от световнте медии. По-рано този месец Украйна избягна техническия фалит, като погаси купон по еврооблигации и изплати 120 млн долара. Следващото плащане на 500 млн евро следва през септември.

„Кредиторите винаги са лоша ситуация при такива условия: очевидно няма средства, които да получат, но те все още искат да си върнат дълга. Няма никакви шансове, че Украйна може да изплати това, което е длъжна, и дори 5% да опростят кредиторите, те няма да решат проблема... Кредиторите са принудени да понесат по-големи загуби. След 6-12 месеца може да се получи още една Гърция” – заявява Такър пред RT.

Според него, украинското правителство не е направило нищо, за да подобри ситуацията с дълга. В създалите се условия фалитът не е най-лошото нещо в сравнение с трудностите, които ще донесат със себе си мерките за строги икономии.

„Международната политика учи, че режимите идват и си отиват, но държавният дълг може да остане вечен, само ако не настъпи фалит... Никой не иска фалит, но ако не можеш да платиш, значи не можеш. Ако украинската икономика ще се намира в състояние на свободно падане, ако украинските власти не могат да получат от МВФ още пари – друг изход не виждам. Няма данъчна база, която би могла да покрие такъв огромен дълг” – счита Джефри Албърт Такър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във