Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма лъжа: МВР наистина ще купи 15 скоростни автомобила, за да гони Михаля!

Вътрешното ведомство продължава да ни подготвя за поредното си безумие - закупуването на 15 високоскоростни автомобили, с които щяло да лови нарушители по магистралите. "Банкеръ" вече коментира идеята, разкривайки че е налудничаво да се харчат народни пари - около 5 млн. лева- за прищявщата, тъй като нито има толкова магистрали, нито автомобилният парк в държавата е в състояние да предизвика подобна реакция. Статистиката сочи, че от всички коли по пътищата едва 5 на сто са нови автомобили, които биха могли да развият скорости, за каквито МВР ще купува супер-преследвачи. 

Днес подгряването на идеята дойде от екрана на националната телевизия, която съобщи че МВР купува 15 високоростни автомобила от различни марки. Те ще бъдат без полицейска маркировка и са част от стратегията на "Пътна полиция" за справяне с агресивните шофьори. Според Звезделин Колев, началник отдел "Пътна полиция" - ГДНП, всеки ден над 2400 автомобила са засичани да се движат с превишена скорост по пътищата в страната. Кола, летяща по магистрала "Тракия" с 237 километра в час засега е рекордната находка на камерите на пътна полиция. Все повече са и сигналите за шофьори, които шофират агресивно. Тормозят хората, в смисъл карат с много висока скорост, настигат ги, започват да ги притискат. И нашата идея е със закупуване на немаркирани автомобили, които са достатъчно мощни да бъдем актуални на всички промени, коментира Колев.

Той обясни, че автомобилите ще бъдат оборудвани с всички системи за заснемане на скорост, за да може да се направи снимка, видеоклип, както и при заснемане на определено нарушение, да може да се настигне водача, да се включат на задното стъкло надписи "полиция" и "стоп", стрелка и да се отбие водача.

Колите ще бъдат оборудвани и с необходимата техника за извършване на пълна проверка на водача на автомобила и пътниците в него, както и налагане на глоба веднага. Ако шофьор, стане свидетел или жертва на агресивно движение на пътя ще може да подава сигнал и такъв автомобил ще бъде изпращан към мястото.

С тези автомобили ще се засичат и нарушения от страна на водачи, които не са български граждани. Те ще бъдат спирани и глобявани на място. Така от "Пътна полиция" казват, че ще повишат събираемостта на глобите наложени на чужденци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във