Параграф22 Weekly

§22 Новини

Няма натиск върху наблюдаващия прокурор по делото срещу съдия Пенгезов

Не е имало натиск върху наблюдаващия прокурор по делото срещу съдия Веселин Пенгезов от януари 2013 г. насам, заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, на влизане във Висшия съдебен съвет (ВСС ).


На въпрос дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов, председател на Софийски апелативен съд и изборите, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите.


През тази година се обявяват процедури за 80-90 административни ръководители. Освен всичко друго, през следващия месец има и европейски избори. Ако следваме тази логика, аз трябва в четвъртък да идвам тук, да отмятам присъствието си във ВСС, част от прокурорите да излязат в отпуска, специализираното звено за разследване на магистрати да бъде разпуснато, и по време на избори, прокуратурата да не работи. Не свързвайте всичко с това дали някой е или не е кандидат и дали има или няма избори. Никъде не е казано, че прокуратурата спира, по време на избори. Ако прокуратурата до момента е спирала работата си, повече няма да го прави, обясни Цацаров.


Натиск върху наблюдаващия прокурор за времето от януари 2013 година не е имало какъвто и да е, напротив - той е имал пълна свобода на своята преценка. Тази свобода му е дадена от ръководството на прокуратурата и от неговото вътрешно убеждение", допълни Цацаров.


На въпрос не се ли притеснява, че 3 години по това дело не се е работило, Цацаров отговори с реторичен въпрос - дали това е първото дело в България, по което години не се е работило.


"Аз вече не се притеснявам. Аз вече свикнах. Не мога да се притеснявам за нещо, което е било в минал период. Не съм човек, който гледа назад. Аз отговарям за настоящия период и мисля, че си върша работата за него", каза още Сотир Цацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във