Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма нови кандидати за шеф на ВКС

На този етап няма внесени кандидатури за председател на Върховния касационен съд (ВКС), стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС). На 20 ноември ВСС откри процедурата за избор на шеф на ВКС. По закон номинации се правят в две поредни заседания след откриване на процедурата. Това означава, че 3 декември е последната възможна дата, на която може да бъдат внесени кандидати за шеф на ВКС. Според хронограмата, приета от ВСС, изборът за председател на ВКС е насрочен за 29 януари, което по всяка вероятност ще се случи след доклада на Европейската комисия.

Изборът на председател на ВСС трябва да се състои на 29 януари 2015 година. Това е първата възможна дата за насрочване на заседание на ВСС за изслушване на кандидатите и избор на председател на ВКС.

Това е втората процедура за избор на председател на ВКС, след като ВСС не можа да направи избор на 25 септември между кандидатурите на съдия Павлина Панова и съдия Таня Райковска. Председателят на ВКС се назначава и освобождава от президента по предложение на Висшия съдебен съвет. Мандатът на председателя е 7-годишен. Лазар Груев бе избран на 9 ноември 2007 година и назначен с указ на президента през ноември. В момента на поста временно изпълняващ длъжността на председател на ВКС е назначена заместничката на Лазар Груев, съдия Таня Райковска.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във