Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма парички, затова спряха търговете за "Хемус"

Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти“ прекрати процедурата за избор на изпълнител на строителството на ЛОТ 1 и 2 на автомагистрала "Хемус“. Причината е невъзможността да се осигури финансиране, заради изчерпване на средствата за пътища по оперативна програма "Транспорт".
По-рано днес премиерът разпореди прекратяване на процедурата за избор на изпълнители за строителството на двата лота на автомагистралата.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обясниха, че бюджетът на Оперативната програма по приоритет на ос 2 "Развитие на пътната инфраструктура" по основната и разширена европейска транспортна мрежа е в размер на 673 милиона евро. Средствата са предвидени за изграждане на АМ "Струма" от Благоевград до Крупник, чиято стойност е 83,5 милиона евро. На тунела при село Железница с индикативна стойност 120 милиона евро, на участъка Крупник-Кресна, за който предстои разширението за избор на трасе и неговото остойностяване, отсечката от Кресна до Сандански за 128 милиона евро, както и за изпълнението на втората фаза от западната дъга на софийския околовръстен път - 64 милиона евро. Предварителните разчети са показали, че с реализирането на изброените проекти наличното финансиране по оста "Развитие на пътната инфраструктура" по основната и разширената трансгранична европейска транспортна мрежа на програмата ще бъде напълно изчерпано.

След като тази сутрин премиерът разпореди търговете за двата участъка от магистрала „Хемус“ в 60-км отсечка Ябланица – Плевен/Ловеч да бъдат прекратени, Националната компания „Стратегически инфраструктурни проекти“, която отговаря за проекта, спря процедурите, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), съобщава investor.bg. Основният мотив на компанията за решението й е невъзможност да бъде осигурено финансиране за изграждането на двете отсечки по линия на оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020.

Бюджетът за пътно строителство от програмата е в общ размер 673 млн. евро. Средствата са предвидени за доизграждане на магистрала „Струма“, като участъкът от Благоевград до Крупник ще струва 83,5 млн. евро, тунелът при с. Железница е с индикативна стойност 120 млн. евро, от Кресна до Сандански – 128 млн. евро, а за отсечката от Крупник до Кресна (през дефилето) още не е решено какъв вариант на преминаване ще се избере и, съответно, не се знае колко средства ще погълне строителството й.

В същата оперативна програма е заложено и довършването на Западната дъга от столичния околовръстен път.

Компанията посочва, че според предварителните разчети с реализирането на изброените проекти наличният ресурс за пътно строителство по програмата ще се изчерпа.

Дори и с алтернативно преминаване през Кресненското дефиле, а не строителство на 15-км тунел, се знаеше, че от новата оперативна програма „Транспорт“ няма да останат пари за доизграждането на „Хемус“. Участъци от магистралата вероятно ще бъдат включени в бъдещата програма „Европейски транспортни коридори“ - „наследник“ на „Транзитни пътища“, която се реализираше със заем от Европейската инвестиционна банка.

По време на заседанието на парламентарната комисия по регионална политика през миналата седмица министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова каза, че ведомството чака правителството да му даде мандат за преговори с банката, за да се подготви новата програма. В нея най-вероятно ще влязат и скоростният път Видин-София, както и отсечки от магистралата София-Калотина.

Припомняме, че търговете за двата участъка на „Хемус“ - от Ябланица до разклона за Угърчин и Луковит и оттам – до разклона за Плевен и Ловеч, бяха спечелени от обединения около „Джи Пи Груп” и „ПСТ Груп“ при обща цена за строителството 756,7 млн. лева спрямо заложените в тръжната документация 434 млн. лева индикативен бюджет.

Италианската компания "Серенисима конструциони" подаде жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу решението за първия участък, а отстранената турска "Ташяпъ Иншаат Тааххют Санайи ве Тиджарет" – за втория. При създалата се ситуация обаче антимонополното ведомство вероятно ще спре процедурите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във