Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма система за съхраняване на доказателствата по делата, твърди експерт

"Съхраняването на доказателства по дела е един от големите проблеми, когато делото отиде в съдебна фаза. Често се случва, когато в съда трябва да се предяви обвинението и то да бъде подплатено с доказателства, се оказва, че доказателствата не са тези, върху които се крепи обвинението. Всичко това се случва, защото няма система за съхраняване на доказателствата", каза бившият главен секретар на МВР и експерт в сферата на сигурността Николай Радулов във връзка с изчезналите тефтерчета на Филип Златанов. "Това е нещо, което много отдавна трябваше да се направи и за съжаление, въпреки че няколко поредни министри заявяваха, че ще работят по този въпрос – нищо не е мръднало", коментира той в четвъртък пред БНР.

"Ако отидете в едно районно, там, където има разследващи полицаи, ще видите, че целият кабинет на този човек е пълен с откраднати гуми, които са намерени, с транзистори, с какво ли не. То е като един битпазар зад гърба му. Така се съхраняват доказателства. Естествено е, че ще се загубват, ще ги крадат, ще ги подменят. Когато няма ред – всичко е възможно", каза той.  "Звучи невероятно нахално и идиотско точно това тефтерче да изчезне. Щях да се съглася, че е възможна такава небрежност, ако бяха изчезнали ксерокопията, а не самото тефтерче. Сега ни успокояват от прокуратурата, че имали заверени ксерокопия. А ако се наложи да се прави експертиза? Кой е този експерт графолог, идиот, който ще прави върху ксерокопие експертиза? Това е нонсенс", смята още Радулов.

По отношение на внесените промени от ГЕРБ, свързани със сектор "Сигурност", Радулов коментира: "Всяко правителство започва с промяна на някой от законите в сигурността. Това е така, защото най-голямата несигурност е в тази сфера и най-голямото безредие. Общо за отбраната и въоръжените сили се дават 3 млрд. годишно и резултатът е, че все едно не се дават никакви средства, а тези средства са наши. Миналото правителство първият закон, който внесе, е Законът за СРС-тата. Аз подобно лошо сътворяване на юридическата мисъл не съм срещал през живота си. С часове мога да говоря за това какво не му е наред на този закон, но и това правителство не е някакъв страшен новатор, като започна с този закон. Трябва да кажем, че днешните управляващи са в правото си, защото т.нар. "нов закон за МВР" не е никакъв нов закон, а е 80% стария закон с няколко нови норми и с поправката главният секретар да е със 7-годишен стаж и 5-годишен мандат, аз я наричам "МВР поправката "Пеевски". Всеки нормален човек би се захванал да отстрани този безумен недостатък на закона", посочи Радулов.

Той коментира и предстоящото връщане на правомощията на президента при назначаването на главен секретар на МВР и председател на ДАНС. Тези права на държавния глава бяха отнети със законодателни промени на кабинета "Орешарски".  "Имаше един тънък баланс, когато се предлага висша професионална длъжност, се даваше възможност тя да се обсъди на няколко нива и от различни институции. А с тази иновация в закона се даде възможност на едни сили, които не са ясно изразени, да поставят свои хора по някакви безпринципни причини. Така че аз мисля, че тази поправка е смислена", заяви Радулов.

Той не е съгласен с други поправки, внесени от ГЕРБ: "Сливането и разделянето на главни дирекции – това упражнение, което го правим от 20 години, не довежда нито до някаква промяна в дирекциите, а само им се слага още един началник и двама-трима души чиновници или пък се махат. Това не води до усъвършенстване и повишаване на ефективността на тази дейност, която е особено чувствителна за българския народ. Престъпността е много сериозна и трябва да се концентрират върху нея", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във