Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма такова животно термобалични ракети, .. Има термобарични боеприпаси

Взривовете в Иганово са в цех, в който са се съхранявали 200 ракети, съобщиха за Агенция „Фокус” от Министерство на икономиката. От МИ уточниха, че хората от района са изведени. Това е цехът, в който се съхраняват остатъка от ракетите, които гърмяха в склада. Вътре има складирани останали около 200 бройки ракети, които е трябвало да се доснарядат.

Цехът е трябвало да започне работа днес, тъй като площадката е била разчистена. Няма опасност за хората. Спрян е токът на цялата площадка в Иганово.

Що е това термобаричното оръжие?

- Това е конвенционално взривно устройство с голяма мощност. За разлика от обикновения експлозив, който носи в себе си окислител, термобаричният боеприпас използва атмосферния кислород при взрива. Други названия са вакуумна бомба или горивно-въздушна бомба.

Думата термобаричен (термобарикос - θερμοβαρικός) произлиза от гръцките думи за "топлина" (термос - θερμός) и "налягане" (барос - βάρος).

Термобаричното оръжие се състои от два експлозивни заряда. При освобождаване на оръжието (пускане от самолет, ако е бомба или изстрелване от оръдие, ако е снаряд), се задейства механизъм, който детонира първия заряд на определена височина. При тази детонация във въздуха се разпръсква голямо количество летлива течност или фин прах, който се смесва с атмосферния кислород. След като облакът от въпросното вещество се разшири достатъчно, се задейства вторият по-мощен експлозивен заряд, който го възпламенява и така се получава изключително мощна експлозия.

При самото възпламеняване околният въздух се засмуква от огъня, образувайки вакуум, откъдето идва и другото наименование на темобаричното оръжие - вакуумна бомба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във