Параграф22 Daily

§22 Новини

Няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините

Общественият съвет към ЦИК е поискал да бъде включен като организация, която наблюдава изборите, включително и одитирането на машините за гласуване. Това каза пред БНР Росица Матева, член на Съвета и бивш член на Комисията. Съветът ще поиска участие и в общото популяризиране на машинното гласуване. „Искаме чрез демонстрации да покажем на хората колко бързо, лесно и безопасно е гласуването с машини. Този начин на гласуване ще е по-безопасен, отколкото с хартиената бюлетина“. 

В предаването „Неделя 150“ Матева допълни, че няма законова пречка за видеонаблюдение при преброяването на бюлетините. „ЦИК трябва да вземе решение какво се случва с видеозаписите от камерите - кой може да ги гледа и кой може да изисква тези записи... Предложихме съдействие в подготовката на здравния протокол. Искахме да съдействаме. Преди три дни изпратихме второ писмо до здравния министър и до държавния здравен инспектор с конкретни въпроси как ще се гарантират правата на наблюдателите през изборния ден, но и в РИК. Трябва да се прецени как ще бъдат разположени лицата, за да се спазят всички противоепидемични мерки и да се гарантира прозрачността на изборния процес“. 

Матева апелира към ЦИК за масово информиране на избирателите за условията на гласуване и призова за навременна ваксинация на членовете на СИК, включително и за тези, които ще пътуват в чужбина заради гласуването на българите зад граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във