Параграф22 Daily

§22 Новини

Ние питаме: В България ток се прави от атом, от въглища и с ВЕЦ по реките. На газ има малка част от ТЕЦ. Защо тогава скача токът?

В България ток се прави най-вече от атом, от въглища и с ВЕЦ по реките. На газ има малка част от ТЕЦ-те. Никой обаче не казва това.

Защо тогава скача драстично токът? Уранът не е скочил, въглищата хич, да не говорим за водата в реките. Всичко си е на стари цени?

Има нещо много криминално в тази история с тока? И задкулисно. Но всички управници мълчат като индивиди, които са си глътнали езика.

Конспирация явно. При това зелена. Подтекстът е прост: Ако не строите вятърни и фотоволтаични централи ще си стоите на тъмно и студено и ще ядете сурова храна. Защото други няма да ви дадем да строите. Макар че нови АЕЦ биха решили всички проблеми.

Май че е това... Впрочем не. През 2014 г. стана ясно, че "новите руски горивни касети ще са от типа ТВСА-12 дават възможност презареждането на гориво на реакторите от типа ВВЕР-1000 да се извършва през пет, а не през 4 години. Освен това, ако сега за едно зареждане на реактора се използват 42 касети, с новото гориво тяхното количество ще бъде намалено до 36. Така се понижават разходите на оператора на АЕЦ за закупуване на нова партида гориво и се намалява количеството отработено ядрено гориво. Използването на модифицирано гориво ще позволи да се повиши и мощността на реактора до поне 104%."

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във