Параграф22 Daily

§22 Новини

НИИК към МВР и норвежката Национална служба за криминално разследване подписаха споразумение

Във връзка със стартиращ проект по  Норвежки финансов механизъм 2014–2021 днес се състоя официална среща за подписване на партньорско споразумение между Научноизследователски институт по криминалистика (НИК) и Национална служба за криминално разследване – Норвегия (Крипос).  Проектът „Развитие на експертно-криминалистичните изследвания в Научноизследователски институт по криминалистика-МВР и техническо обновяване и разширяване на възможностите на пет базови криминалистични лаборатории“ е с общ бюджет в размер на 2 100 000 евро, а срокът за изпълнението му – 36 месеца.

В рамките на заложените дейности се предвижда да се обнови напълно и разшири оборудването на пет регионални криминалистични лаборатории: СДВР, ОДМВР-Пловдив, ОДМВР-Бургас, ОДМВР-Варна и ОДМВР-Плевен, като чрез обновяването на оборудването ще се постигне унифициране на техниката, което от своя страна ще уеднакви качеството на изготвяните в тези лаборатории изследвания. Ще бъде улеснена и снижена стойността на последващата поддръжка на техниката. Също така, ще се създаде възможност за въвеждане на система за управление на качеството, което от своя страна е основната стъпка в процеса на акредитация на отделните методи на изследвания. Наред с това, ще бъдат проведени и обучения на експертния състав в Норвегия и България.

След подписване на настоящото партньорско споразумение се очаква проектното предложение да бъде одобрено и проектът да стартира през есента на 2019 г.

На днешното събитие присъстваха представители на норвежкия партньор, директорът на Дирекция "Международни проекти" Мая Петкова, директорът на НИК-МВР Добринка  Маркова, заместникът й Владислав Янев, началници на отдели и сектори, служители.

Facebook logo
Бъдете с нас и във