Параграф22 Daily

§22 Новини

Никога не сме говорили с Путин за подялба на Украйна, обяви очаквано Туск

Бившият премиер на Полша Доналд Туск заяви, че никога не е било споменавано на негови срещи с руския президент Владимир Путин да бъде поделена Украйна между Полша и Русия, информират световните агенции. Думите на Туск противоречат на изказването на бившия външен министър на Полша Радослав Шикорски в интервю за Politico, че Путин е казал в разговор с Туск през 2008 година в Москва, че желае Варшава и Москва да си поделят Украйна. Във вторник Шикорски заяви пред журналисти, че „паметта му е изневерила" и че не е имала такава среща в Москва, както е заявил в интервюто за Politico в понеделник.

Шикорски каза, че е направил грешка и че изявленията на Путин са били направени на срещата на върха на НАТО в Букурещ през 2008 година. Руският президент е казал пред американския държавен глава Джордж У. Буш и други лидери, че „Украйна не е държава". „Цялата история показва, че човешката памет греши", каза Туск, който ще заеме поста на президент на Европейския съвет през декември, пред радио TOK FM.

Туск, който беше премиер на Полша в периода 2007-2014 година, потвърди, че никога не е имало такава среща в руската столица. „Украйна никога не е влизала в дневния ред по време на разговорите ми с президента Путин", поясни той и добави, че срещата в Москва през февруари 2008 година не е била двустранна, а многостранна, в която са участвали „4 или 5 души". Туск заяви, че още от самото начало на Шикорски „не му е било добре обяснено по този въпрос" и че това объркване е станало по-голямо заради „многото изказвания от руските власти по адрес на Украйна".

„Когато Шикорски подчерта, че паметта му е изневерила, то тогава въпросът приключи", продължи бившият полски премиер. Опозицията в Полша поиска оставката на Шикорски, който сега действа като председател на Сейма.

Вчера шефът на щаба в Кремъл Сергей Иванов определи изказванията на Шикорски като „лъжи", а външното министерство на страната обяви, че бившият външен министър трябва да мисли преди да говори.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във