Параграф22 Daily

§22 Новини

Николай Банев към свидетелка: Нали знаеш, колелото се върти и вече не съм затворен

Подсъдимият бизнесмен Николай Банев е заплашвал свидетелка по делото срещу него и я предупредил да внимава какви показания дава. Това става ясно от окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС), с което въпреки приетите показания в жалбата на свидетелката, съдиите решиха, че Банев не трябва да остава повече под домашен арест и му определиха гаранция от 500 000 лева.

Свидетелката Мария Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври, около 18 ч., Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота ѝ, защото го познавала като безскрупулен. В жалбата си тя разказва и думите му към нея: „Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш“, цитира Lex.bg

След това Банев я уведомил, че засега нямал лоши чувства към нея, но я предупредил, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги. „Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил, че „нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен“, разкрива съдът съдържанието на жалбата на свидетелката.

Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. През май т. г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест. В мотивите си съдът в Страсбург отбеляза, че продължителността на задържането, включително и домашният арест, е тревожна. Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече беше определил гаранция от 1 млн. лева на Банев, но втората инстанция я отмени. В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лева.

Именно това определение протестира прокуратурата пред АСНС, като посочва и показанията на заплашената свидетелка, за да мотивира искането Банев да остане под домашен арест, но не и ново задържане под стража. Той пък твърди, че не може да плати 200 000 лева, защото не разполага с толкова пари заради обезпечителните мерки на антикорупционната комисия. Банев е поискал съдът да не взема предвид и показанията на свидетелката, защото информацията не била събрана по реда на НПК. Той заявява също, че няма намерение да се укрива, защото има мотив да изчисти името си с активно участие в делото до оправдаването му.

От определението на съдиите Емилия Петкова (председател на състава), Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова става ясно, че заради констатацията на ЕСПЧ за „тревожно“ продължителното задържане на Банев, което вече надхвърля 3 години, те също приемат, че няма как да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Според съдебния състав обаче продължава да има обосновано предположение, че е извършил престъпленията, за които е обвинен, включително за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лева данъци.

По този повод съдът пише, че според събраните доказателства и показания на свидетели, има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

„Налице е обосновано подозрение за системно и обмислено съгласувано използване на различни лица като номинални собственици и представители на някои от дружествата, чрез които са се осъществявали сделки и/или преобразуване на имущество, които процеси са контролирани от подсъдимия и лица от семейството му, като всички преднамерено извършвани финансово – икономически действия водели до увеличаване активите на същите офшорни дружества, което обосновано може да се подозира, че се случвало само по указания и по волята на подсъдимия Банев и членове на семейството му“, пише в определението.

Съдът е категоричен, че продължава да има риск Банев да извърши и друго престъпление, като отбелязва в определението си разговора със свидетелката Николова и предходни доказателства за негови разговори от ареста.

Според АСНС обаче дори и Банев да бъде оставен под домашен арест, тази мярка може да възпрепятства само укриването му, но не и заплахи, за каквито е свидетелствала Николова. Така съдът решава, че трябва да му наложи парична гаранция, но в по-висок размер и определя той да е 500 000 лева.

В отговор на възражението на Банев, че не може да плати гаранцията, съдебният състав посочва, че множеството му офшорни фирми вероятно имат достатъчно активи и може да се предположи, че по сметките им има достатъчно пари, които не са запорирани от антикорупционната комисия. „Следва да се отбележи, че „Гаранцията в пари“ може да бъде внесена и от друго лице, а не само от подсъдимия“, напомня в заключение съдът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във