Параграф22 Daily

§22 Новини

Николай Малинов за обвинението в шпионаж: Никога съм имал достъп до секретна информация!

На 23 юни Специализираната прокуратура повдигна обвинение срещу Николай Малинов за това, че се е поставил в услуга на чужда организация, за да ѝ служи като шпионин с цел да издаде сеекретна информация. Малинов отговори на обвинението така: "Щом ще играем на карти, добре. Ще видим на какво ще заложат. Всичко, което имат, са едни голи обвинения, без нито един факт. Аз никога през живота си не съм имал достъп до секретна информация, за да мога да я получа отнякъде и някому да я предам. Моите позиции винаги са били публични. Пред всички медии, след като излязох от затвора, заявиха, че ще продължа да правя това, което правя. И съм категоричен, че това е правилно за България", заяви председателят на движение „Русофили" Николай Малинов в ефира на „Здравей, България”. Той е в Москва, за да проведе редица срещи.

Той подчерта, че "Двуглав орел" е неправителствена организация и в световното право би се създало прецедент. "Да шпионираш в ползва на неправителствена организация - такова дело ще има за пръв път в света. В България е имало подобно дело през далечната 1978 година и не е успяло. Институтът за стратегически изследвание на Владимир Путин се занимава официално с анализи на обстановката по цял свят. Аз се радвам, че влизам в съда", заяви лидерът на "Русофили".

След две години разследването срещу Малинов влиза в съда. Той ще бъде съден за това, че се е "поставил в услуга на чужда организация, за да й служи като шпионин", с цел да издаде държавна тайна. Шпионската сага започва през 2019 година, когато Малинов беше обвинен в шпионаж и го арестуваха. По-късно беше освободен под гаранция. Тогава се появиха кадри с Малинов и руския президент Владимир Путин. Оказа се, че председателят на сдружение "Русофили" е получил разрешение да напуска страната и така е отишъл в Русия, където Путин му е връчил орден.

Facebook logo
Бъдете с нас и във