Параграф22 Daily

§22 Новини

Николай Ненчев: Опозиция може да има и вътре в управлението

Опозиция не означава да бъдеш само против управлението, много често има опозиция вътре в самото управление, която му помага да се ориентира правилно. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” военният министър Николай Ненчев на фона на искрите, които все по-явно прехвърчат между ГЕРБ и ДСБ.

Той беше категоричен, че с лидера на „тъмносините” Радан Кънев не е говорил за политически назначения. Ненчев отбеляза, че всички в Реформаторския блок трябва да се стремят към пълна прозрачност и изпълнение на политическите си ангажименти, а ДСБ постига своите цели по отношение на съдебната реформа, изборът на нова Комисия за защита на конкуренцията и разследването на КТБ.

Ненчев подчерта, че до момента е получавал ясна и категорична подкрепа от ГЕРБ. Той обаче призна, че са смущаващи информациите за политически назначения и неизгодни договори в „Терем” след назначаването в борда на директорите на лице, свързвано с ДСБ. Военният министър се ангажира да провери договора за правни услуги с външна кантора и по-специално дали това е именно кантората на Радан Кънев.

Като „твърде обезпокоително” той определи и твърдението, че шофьорът на новия член на борда получава 1250 лева заплата, като обеща, че ще бъдат взети необходимите мерки.

Николай Ненчев обяви, че е помолил Сметната палата да направи пълна проверка на ведомството му и вече ще спира обществени поръчки при най-малкото съмнение. Последната такава е за храната на армията и е на стойност около 26 млн. лева, като по нея е имало множество проблеми.

Именно във връзка с течаща проверка в МО е изпратен в отпуска Венислав Цанов, който в медийни публикации е определян като „сив кардинал” в министерството и отговорник за разпределянето на огромен финансов ресурс. „В Министерството на отбраната няма сиви кардинали, всеки, който ме познава, знае, че не търпя подобен тип отношение. (...) Отношенията ни са свързани само с проектите и поръчките”, категоричен бе Ненчев, който припомни, че е заварил Цанов на поста.

Военният министър коментира, че „има някаква странна симбиоза” между предаването на досиетата на военното разузнаване, прекратяването на договора с Русия за поддръжката на изтребителите ни, освобождаването на чиновници, заподозрени в корупционни действия и публикациите в жълтата преса. Ненчев отбеляза, че при всеки по-решителен ход буквално на следващия ден бивал атакуван в медиите.

„Цялата тази помия се излива периодично. Тези хора, освен мързеливи, са и глупави”, каза министърът, като обясни, че много от публикациите са абсолютно измислени.

„Онзи ден Цацаров го каза много добре – медиите на Пеевски тровят гражданите”, отбеляза Ненчев, като допълни, че е завел дела за клевета.

Николай Ненчев заяви, че е влязъл в МО в момента, в който оказалите се негодни парашути за специалните части са били готови и е трябвало да бъдат тествани. „Ако аз бях поръчал тези парашути и бях убеден в техните качества, щях да съм първият, скочил с тях, както летях с МиГ-29”, подчерта министърът във връзка с разследването на bTV. Той допълни, че веднага след установяването на негодността ги е спрял от употреба, защото застрашават живота на войниците.

Николай Ненчев отказа да назове конкретната бройка войници, изпратени да пазят границата с мотива, че тази информация веднага ще стигне до каналджиите. Той посочи, че се провеждат всекидневни тренировки, а той ще се среща с колегите си от Македония, Гърция, Сърбия, Турция и Румъния, като ще поиска засилен обмен на информация.

По думите му са обезпокояващи както информациите, че ИДИЛ и други групировки внедряват свои членове сред мигрантите, така и данните, че като цяло нивото на търсещите убежище е много ниско.

„На никой няма да му е приятно непознат човек да му почука на вратата, още по-неприятно ще му е да влезе през прозореца”, посочи Николай Ненчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във