Параграф22 Daily

§22 Новини

Нито ден без скандал: Съпруга на евродепутат от ГЕРБ стана направо върховен съдия

Съпругата на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев Мария Радева е успяла да издържи конкурса за съдии във Върховния административен съд (ВАС) и трябва да бъде назначена на позицията, съобщиха днес развълнуваните от това медии. При това Мария Радева дори няма да й се налага да сменя сградата, в която работи, защото в момента тя е главен секретар на същия съд.

Успехът на Мария Радева е постигнат на конкурса за външни назначения в съдебната система. Според Закона за съдебната власт 20% от назначенията в системата трябва да са на юристи, които не са магистрати. Това, както ясно се вижда, води до много спорни назначения.

В конкурса, който бе издържан от Радева, участваха общо 17 кандидати. Само тя е успяла да изкара оценка от 4.60, която е със само 10 стотни над минималната по закон (4.50). Всички останали са се провалили. За сравнение - най-ниската оценка, с която съдиите се класират за титуляри във ВАС е 5.97.

Така Мария Радева без нито един ден стаж като магистрат ще започне работа направо от най-високото ниво в система. Чест, която не се полага на много други магистрати от кариерата, които имат несравнимо по-голям опит и познания по административно право.

Кариерата на Мария Радева във ВАС започва през март 2011 г., когато с конкурс е назначена за главен секретар на съда. Пет месеца по-рано сегашният шеф на съда Георги Колев зае позицията със задкулисната подкрепа на ГЕРБ. Едно от първите неща, което Колев направи, бе да уволни главния секретар на ВАС и да назначи Мария Радева на негово място. Преди това Радева бе адвокат във Варна по подобие на своя съпруг Емил Радев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във