Параграф22 Daily

§22 Новини

НОИ отказа пенсия на бивш министър-председател

След скандалното уволнение на Ренета Инджова от Националния статистически институт с мотива, че "такова е общественото мнение в коридорите на Министерски съвет", сега Националният осигурителен институт отказа да отпусне пенсия на Ренета Инджова. Затова инициативен комитет организира подписка да бъде изпълнен законът за награждаване на лица с особени заслуги и тя да получи пожизнена пенсия като бивш премиер.

"Това не е моя инициатива, но не я крия. Имаше подобна, когато бях на 60, но тогава работех и смята, че това е достатъчно признание. Благодаря, че на края на живота ми се намери обществено признание за това, което съм правила за България. И в най-големите си мечти не съм очаквала цветът на българското общество да каже, че имам заслуги към българската държава и общество", каза Инджова в студиото на "Добро утро, България!" по ТВ7.

Подписката вече е внесена в Министерския съвет. Инициативният комитет очаква да бъде отворена процедура, въпросът да бъде отнесен до Народното събрание и там да бъде решена индивидуална пожизнена награда във вид на пожизнена пенсия.

Ренета Инджова разказа, че е била уволнена от Пламен Орешарски, защото е искала да направи проверка на преброяването и да се види колко точно са ромите в България, но не само това: "Имаше опит на Министерството на финансите да завиши размерите на брутния вътрешен продукт, за да си направи бюджет с по-голямо ниво на разходи, което не допуснах. Махнаха ме, защото исках да си върша добре работата. 10 години бях политически преследвана и прекарах част от тях в изгнание на практика. Три пъти бях отстранявана от участие в политическия процес, за да не се показва, че една държавна власт може да служи на интереса на народа си. То не бяха уволнения, то не бяха преследвания, то не бяха неброения по избори, съдебни изпълнители – каквото искате.

Вложих всичките си усилия, исках да водя моя народ, но тогава може би е било рано. Сега за мен е късно, но той рано или късно трябва да се осъзнае и да се бори. Докато не избира той политическото си битие, докато не създава лидерите си и ги пази, няма да може да се реализира като народ. Може би ще изчезнем, ако продължаваме така", сподели болката си бившият премиер.

Инджова каза, че спорът й с болница "Токуда" е отнесен в Европейския съд и призова да се изчакат резултатите "там, където наистина има правосъдие".

Facebook logo
Бъдете с нас и във