Параграф22 Daily

§22 Новини

"Норилск Никел" плати цялата глоба от 146.2 млрд. рубли

"Норилски никел" изцяло е платил наложената му глоба от 146.2 млрд. рубли (около 2 млрд. долара) за нанесените екологични щети от разлив на дизелово гориво в ТЕЦ-3 в град Норилск, съобщиха от компанията. NTEK (Norilsk-Taimyr Energy Company, част от групата компании "Норилски никел") е извършила всички необходими парични трансфери като компенсация за вредите, нанесени на околната среда от инцидента на 29 май 2020 година. Средствата за плащането към дъщерното му дружество са осигурени от "Норилски никел", се казва в съобщението.

Компанията отбелязва, че по-голямата част от средствата - 145.493 млрд. рубли, са били насочени към федералния бюджет на Русия, докато на общината в Норилск са изплатени едва 684.9 млн. рубли.

Първоначално "Росприроднадзор" заведе дело срещу NTEK за над 148 млрд. рубли, но Арбитражният съд в Красноярск удовлетвори иска частично и отсъди компенсации в размер на 146.2 млрд. рубли. По думите на вицепремиера на Руската федерация Виктория Абрамченко, тези средства ще бъдат насочени предимно за подкрепа на екологични проекти в Красноярския край на Русия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във