Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов междуинституционален механизъм за осигуряване на движението през зимата

Направен е оглед на пътната инфраструктура, проведени са регионални съвещания, проверени са съвместните планове на областните дирекции на МВР с областните пътни управления и с регионалните структури на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" за зимата. Това заяви заместник-директорът на дирекция “Опазване на обществения ред и контрол на пътното движение” при ГД “Охранителна полиция” Антон Антонов на пресконференция в МС за предприетите от държавните институции мерки за осигуряване на пътната инфраструктура и движението по пътищата през зимния период. В нея участие взеха министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев, директорът на ГДПБЗН Николай Николов,  председателят на УС на Агенция “Пътна инфраструктура” Лазар Лазаров, заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев и други държавни експерти.

Антон Антонов поясни, че е създаден нов междуинституционален механизъм за координация. При възникване на ситуация, на регионално ниво директорите на областните пътни управления ще уведомяват дежурните части на ОДМВР, които от своя страна ще задействат полицейските сили за изпълнение на въведена временна организация на движението. На национално ниво - съвместно с АПИ  ще се търсят и уточняват обходни маршрути, поясни Антонов. Той допълни, че са определени местата, където ще бъдат спирани неподготвените за движение в зимни условия тежкотоварни автомобили. В областните дирекции е създадена организация за проверка на готовността на автомобилите за движение при зимни условия по основните направления. Антонов припомни, че предупредителният период на акция “Зима” приключва в неделя и от 17 ноември започва засилен контрол за техническото състояние на автомобилите.

Един от основните акценти в работата на ГДПБЗН ще е насочен към малките населени места, заяви инж. Николай Николов. Той поясни, че е създадена организация, според която  1500 служители на ГДПБЗН ежечасно ще бъдат на разположение на гражданите. На пожарникарите и спасителите ще бъдат осигурени 370 високопроходими и 37 верижни машини.  За малките и труднодостъпни населени места е доставена нова специализирана техника – АТВ и моторни шейни. Николов допълни, че има готовност да се реагира навреме, заедно с лекарски екипи и доброволци на БЧК  на възникнали спешни случаи при хора, нуждаещи се от медицинска помощ, или такива, при които се извършват животоспасяващи манипулации.

Други основен акцент е ранното оповестяване на институциите и гражданите при критична ситуация, заяви директорът на ГДПБЗН. По думите му институциите, които ще поддържат пътищата и фирмите ще бъдат предупреждавани значително по-рано за предстоящ снеговалеж. Ще се въведе и 6-часовата готовност, а чрез средствата за масово осведомяване ще се предоставя и своевременна информация на гражданите. Той посочи, че при неотложните операции приоритет ще бъдат здравето и живота на хората, попаднали в тежка ситуация, на второстепенно място остава изтеглянето на закъсалите превозни средства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във