Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов онлайн инструмент засича правителствен шпионски софтуер в компютрите

„Амнести интернешънъл“ стартира онлайн инструмент, който ще позволи на журналистите и защитниците на човешките права да сканират компютрите си за наличие на шпионски софтуер, съобщава от организацията. Defect e първият инструмент, достъпен за широката публика, който засича програми за разузнаване, използвани от правителствата.

„Правителствата все по-често си служат с опасни модерни технологии, които им дават възможност да четат имейлите на активисти и журналисти, дистанционно да включват уеб камерите и микрофоните и тайно да записват дейността им. Те използват технологията, за да предотвратят последствията от това да бъдат разкрити“, казва Марек Маркцински, директор на отдела за отбрана, сигурност и политика в „Амнести интернешънъл“. Defect е разработен от експерта по сигурността Клаудио Гуарниери и стартира в сътрудничество с „Дигитале гезелшафт“, „Електроник фронтир“ и „Прайвъси интернешънъл“.

Значително се е увеличило и използването на шпионските технологии с търговски цели, посочват от „Амнести интернешънъл“. Според данни на Коалицията срещу незаконния износ на разузнавателни технологии, чийто член е и „Амнести интернешънъл“, размерът на глобалната търговия с шпионски технологии се изчислява на 5 милиарда долара.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във