Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов портал ще обедини Търговския и Имотния регистри в едно цяло

От днес работи единен портал на Имотния регистър, Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, съобщиха от Агенцията по вписванията. Проектът, който е реализиран по ОП „Добро управление“ е с два етапа. От днес сайтът е видим за потребителите и им позволява да се регистрират и да присъединяват към профилите си електронни подписи, сертификати или ПИК от НАП, за да преглеждат сканирани документи и да проверяват статуса на своите заявления в Имотния регистър. Сертификатите от Агенцията по вписванията, които са издадени преди 23 април т.г. няма да може да се използват на новия сайт.

От съобщението се разбира, че устройствата с операционна система по-стара от Windows 8 и с неактуални версии на уеб браузърите няма да се поддържат.

Състоянието на Търговския регистър се превърна в сериозна тема през последните години. Масивът е от ключово значение за икономическия живот в страната, но през 2018 г. той беше извън строя над половин месец след авария на твърди дискове. Докато работата на фирми, нотариуси и др. беше сериозно затруднена, в медиите се появиха най-различни версии за случилото се – от целенасочена кибератака до опит лица с високо ниво на достъп да изтрият компрометираща определени кръгове информация.

От днешното съобщение се разбира, че порталът цели да бъде с „високи нива на сигурност и защита“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във