Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов протест срещу избора на Гешев за главен прокурор

Иван Гешев вече бе избран за нов главен прокурор в следващите седем години, но въпреки това протестите срещу избора му продължават. Инициативата "Правосъдие за всеки" организира нов протест пред Съдебната палата, а исканията на протестиращите остават непроменени - промяна на модела, промени в Конституцията и ограничаване на безконтролната власт и влияние на главния прокурор.

Организаторите на протеста настояват още за реформи в прокуратурата и ВСС, закриване на специализираните съдилища и връщане към върховенството на правото. Протестът е насочен не само срещу Иван Гешев, но и срещу номинацията на Сотир Цацаров за председател на антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

"След Гешев ни готвят Цацаров, като втори главен прокурор, както се мотивира вносителят Емил Димитров - Ревизоро. Това прави от Прокуратурата и КПКОНПИ опасна симбиоза, която ще получи пълен контрол върху всичко в Държавата!", заявяват от "Правосъдие за всеки".

Протестът, който е под надслов "Светлината срещу Мрака. Вик за свобода и справедливост", ще започне в 18 часа. Над 400 души са отбелязали във Фейсбук, че ще "присъстват" на протеста, а близо 1500 са заявили, че "имат интерес".

Facebook logo
Бъдете с нас и във