Параграф22 Daily

§22 Новини

Нов провал на ВСС: Софийският апелативен съд остана без председател

За втори път Висшият съдебен съвет (ВСС) не успя да избере председател на Софийския апелативен съд. Кандидатите бяха двама – временно отстраненият от длъжност шеф на САС Веселин Пенгезов и заместник-ръководителят на САС Стефан Гроздев, който в момента е изпълняващ функциите председател.

Първият бе подкрепен само от един от членовете на съвета, 16 бяха "против, а петима се въздържаха. За Стефан Гроздев гласуваха 11 от членовете на съвета, шестима бяха "против", а петима се въздържаха. Любопитното в този избор е, че и срещу двамата кандидати прокуратурата е предприела действия. Веселин Пенгезов е разследван за злоупотреба със средства по европейски програми, а срещу Стефан Гроздев има висяща прокурорска проверка.

При първата процедура за избор на председател на Софийския апелативен съд се яви само Веселин Пенгезов. Но на 15 май той бе временно отстранен от длъжност заради повдигнати срещу него обвинения и на 26 юни едва четирима от членовете на съвета го подкрепиха.12 бяха "против", а петима се въздържаха.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във